Loop jij ook de hele dag met de vliegenmepper door het huis omdat vliegen je echt overlast bezorgen? Je bent niet de enige hoor! Vliegen houden van bewoonde huizen. Ze komen op licht af, zoeken warmte en zijn dol op etensresten. Heb jij ook een vliegenplaag in huis? Wij hebben hier de nodige tips voor het bestrijden van vliegen!
 

Waarom wil de vlieg in jouw huis?

Een huis biedt warmte, het is er droog en er ligt voedsel. Dat zijn drie belangrijke redenen waarom een vlieg graag een huis binnen vliegt. Als het in huis lichter en warmer is dan buiten, of als het binnen lekker naar eten ruikt, dan komen vliegen binnen gevlogen zodra je een raam of deur opent. In een tochtige, koude, niet bewoonde en donkere woning zal je daarentegen vrijwel geen vliegen aantreffen. Het blijkt ook nog eens zo te zijn dat vliegen andere vliegen aantrekken. Als een vlieg jouw comfortabele huis eenmaal gevonden heeft, laat hij of zij geur en lokstoffen achter. Hier komen dan weer andere vliegen op af. Dat maakt het bestrijden van dit vervelende insect extra moeilijk!
 

Last van een vliegenplaag?

Heb je echt ontzettend veel last van vliegen. Controleer je woning dan eens grond! Misschien ligt er wel een dode muis, een rat of vogeltje in je kruipruimte of spouwmuur. Een vlieg komt altijd op dode dieren af. Ze legt haar eitjes in of op het dode dier totdat de vliegmaden het dier volledig hebben opgegeten. Als een groep maden zich gaan verpoppen en vervolgens uitkomen, dan kan er een grote vliegenplaag in je huis ontstaan. Je kunt ook last hebben van clustervliegen. Dat zijn vliegen die zich, met name in de winter, in grote aantallen schuilhouden in spouwmuren. Zodra het iets beter weer wordt, zullen ze ontwaken en komt het enorme vliegennest tot leven.
 

Vliegen in huis bestrijden

Vliegen zijn vervelend, ze kunnen eindeloos op je handen gaan zitten en je lopen irriteren. Daarnaast zijn ze onhygiënisch en kunnen ze zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn. Genoeg redenen dus om het diertje te bestrijden. Maar hoe ga je dat doen?

- Een vliegengordijn of hordeur gebruiken
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het raadzaam om een vliegengordijn of hordeur in je deurpost te plaatsen. Het is de meest diervriendelijke manier om insecten buitenshuis te houden. Er zijn verschillende soorten vliegengordijnen die voorkomen dat vliegen, muggen, wespen en andere insecten je huis binnen komen. Een hordeur sluit het beste af, maar is niet altijd even handig, zeker niet als je ook nog huisdieren hebt. Een kattenstaart of een horgordijn met lamellen werkt ook altijd goed.

- Muggengaas voor openstaande ramen
Vind jij het in de zomer ook zo lekker om met open raam te slapen? Muggen vinden het ook heel fijn dat jij met open ramen slaapt. Ze hebben het pijlsnel in de gaten en zoeken net als vliegen, het licht en de warmte op. In tegenstelling tot vliegen, zullen muggen je in de nacht wakker houden met hun vervelende gezoem. Bovendien prikken ze en veroorzaken ze ontzettende jeukende muggenbulten. Als tweede tip zullen we je adviseren om alle ramen die je open wilt zetten, van een raamhor of van muggengaas te voorzien. Alleen dan ben je van een goede nachtrust gegarandeerd!

- Het kleeflint of vliegenlint
Dierenonvriendelijk, maar wel effectief is het kleeflint. Dit vliegenlint bevat een stofje dat vliegen aantrekt. Eenmaal op het plaklint geland, kan de vlieg geen kant meer op. De klevende vliegenvanger is erg effectief, maar aangezien de vlieg best nog wel een tijdje blijft leven voordat hij dood gaat, vinden wij dat er diervriendelijker manieren zijn om de vlieg te bestrijden. Bovendien ziet zo’n plaklint met allemaal van die dode vliegen eraan er ook niet echt hygiënisch uit.
 

De vliegenlamp en de vliegenmepper

De vliegenlamp is een zeer effectief middel tegen vliegenbestrijding. Zoals we in het begin van dit blog al schreven, komt een vlieg op licht af. Zodra een vlieg op de vliegenlamp af komt wordt hij geëlektrocuteerd. Vaak zijn de vliegenlampen nogal prijzig en blijft de oude vertrouwde vliegenmepper nog steeds één van de meest voordeligste en effectiefste middelen om insecten te vangen. Met onze vliegenvanger met puntensysteem wordt het vangen van vliegen zelfs nog een feestje. Het wordt een hele uitdaging om je vliegenmepper op het juiste moment dicht te laten klappen zodat je 100 punten scoort.

Voorkom een vliegenplaag. Houd je huis vrij van onverpakt eten en laat het overgebleven avondeten s’avonds niet op het aanrecht staan, maar ruim het direct op. Zorg dat je je woning met regelmaat schoonmaakt en let hierbij vooral op het aanrechtblad en de keukentafel. Hang in het voorjaar alvast het vliegengordijn in je deurpost zodat je er tot aan de herfst plezier van kunt hebben. Heb je zelf nog tips voor het bestrijden van vliegen in huis? Laat ons en de andere lezers weten wat jij zoal doet om vliegjes en andere insecten in huis te voorkomen…